Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

Psikolojik Danışma ve Rehberlik – Eğitim İlişkisi
Eğitim, kişinin yeteneklerini kendi ihtiyaçları ve toplumun amaçları doğrultusunda geliştirmesini sağlayan öğrenme faaliyeti ve bu faaliyetin nasıl yapılacağı üzerindeki yöntem ve uygulamaların tümüdür. Öğrencilerin her yönüyle sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri ve sosyal hayata hazırlanabilmeleri yalnızca öğretim etkinlikleri ile gerçekleştirilemez. Bu gelişimi doğru bir şekilde sağlayabilmek için öğretim ve rehberlik programlarının birlikte uygulandığı bir eğitim programına ihtiyaç vardır.

Rehberlik sistemi öğrencilerin yetişkinlik dönemi öncesi hem şimdiki hem de gelecekteki yaşamlarında kendine güvenen, kariyerlerinde ve sosyal hayatlarında talepleri karşılayabilen aynı zamanda içinde bulundukları dönemde kendi potansiyelinin farkında olan ve geliştirmek için çaba sarf eden bireyler olmalarına destek olur.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi öğrencilerin duygusal, sosyal, akademik ve mesleki gelişimlerine rehberlik etmek, ihtiyaç duydukları konularda danışmanlık desteği vermek üzere kurgulanmıştır. Öğrencilerin kendine güvenen, bağımsız, ruhsal olarak sağlıklı ve ne istediğini bilen bireyler olmalarını, kendilerini gerçekleştirmelerini hedefler.

Kişisel Rehberlik
- Oryantasyon
- Bedensel ve duygusal değişimlere uyum sağlayabilme
- Benlik  geliştirme ve özgüven
- İletişim becerileri ve empati kurabilme
- Stres yönetimi
- Öfke kontrolü
- Akran çalışmaları
- Aile içi iletişim
- Problem çözme becerileri
- Karar verme süreçleri

Eğitsel Rehberlik
- Planlama becerileri
- Öğrenme stilleri
- Zaman yönetimi
- Sınav kaygısı
- Verimli ders çalışma alışkanlıkları
- Bilişsel becerilerin değerlendirilmesi

Mesleki Rehberlik
- Alan ve meslek seçimi
- Mesleki bilgilendirme
- Kariyer planlama
- Üniversiteler
- Yurt dışı eğitim

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi lise kademesinde öğrenci-öğretmen ve veli iş birliği içerisinde çalışırken, gönüllülük, gizlilik ve güvenilirlik ilkelerini temel alarak çalışmalarını yürütür.

YETİ AKADEMİ
YETİ Akademi, öğrencilerin periyotlar dahilinde akademik gelişim durumlarının takip edilmesi, var olan eksiklerin tespit edilip giderilmesini sağlar. Ayrıca öğrencinin kendi öğrenme ve çalışma alışkanlıklarını analiz etmesini ve var olan alışkanlıklarını daha iyi bir noktaya taşımasını destekler. Bu kapsamda bireysel öğrenci görüşmeleri ve takibinin yanı sıra grup rehberliği çalışmaları yapılmaktadır.

YETİ KARİYER
YETİ Kariyer kapsamında öğrencilere mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı hizmeti sunulur. Bu hizmet kapsamında öncelikli olarak öğrencinin kendini tanıması hedeflenir. Ayrıca öğrencinin ilgi, yetenek, beceri ve değerleri doğrultusunda üst öğrenim kurumlarına hazırlanmasına yardımcı olmaktadır. Öğrencinin doğru bir kariyer seçimi yapması ve dolayısıyla meslek hayatlarında daha başarılı, yaratıcı ve üretken olmalarını sağlayacaktır.