Oyun Eğitsel Çalışmalar

Okul öncesi eğitim çocuğun doğuştan sahip olduğu potansiyeli çeşitli yöntem ve çalışmalarla destekleyip bunu geliştirmek için son derece önemlidir. Okul öncesi dönemdeki çocuklar yapıları itibariyle gelişime açıktırlar. Bu gelişimi desteklemek için verilen eğitimin yanında çocuğun çeşitli oyunlar oynaması da önemlidir.Oyun çocuğun bedensel yeteneklerini geliştirmede, ruhsal durumunu anlamada ve kişiliğini olumlu yönde geliştirmede etkin bir rol almaktadır.

Çocuklar oyun oynarken;
- Kendi yeteneklerinin farkına varırlar.
- Yaratıcılıkları gelişir.
- Problem çözme becerileri gelişir.
- Kurallara uyma, iş birliği, yardımlaşma ve paylaşmayı öğrenirler.
- Sosyal olarak gelişir, yeni arkadaşlar edinirler.
- Denge, el becerisi ve kaslarını geliştirirler.
- İnce ve kaba motor becerilerini geliştirirler.
- Benlik saygıları ve özgüvenleri gelişir.

Oyunun bilişsel gelişime etkileri şöyledir;
- Oyun oynamak çocuklarda hafıza, kişisel kontrol, sözlü konuşma ve sembolik tanıma gibi unsurların  gelişim ile bağlantılıdır.
-  ’-mış’’ gibi yani olmayan bir olayın canlandırıldığı oyunlar çocukların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir.
- Oyun oynamak çocuğun edindiği bilgi ve tecrübelerin tekrarlanmasını sağlayarak kaybolmasını engeller.
- Oyun oynanırken birçok yeni kavram öğrenilir ve bunları sınama imkânı ortaya çıkar.
- Oyun oynamak çocuğun neden-sonuç ilişkisi kurabilme yeteneğini geliştirir.